Skip to main content

Skadedjur

Upptäckten av småkryp som silverfiskar i badrum och myror på golven skapar obehagskänslor hos det flesta. Förekomsten av skadedjur i bostäderna ökar, och det beror bland annat på att vi reser mera och får med oss ohyra hem i resväskor och kläder. Vilken typ av småkryp som man kan få problem med varierar en del. Det är allt från silverfiskar och vägglöss till kackerlackor. De som bor i en markbostad kan till och med få problem med möss som vill flytta in under hösten när kylan kommer.

Men det finns såklart saker man kan göra för att förhindra risken för besök av dessa kryp, nedan följer några tips från Anticimex för att slippa få dessa oväntade besök.

  • Låt inte matrester och mat till husdjuren stå framme och locka till sig insekter
  • Förvara livsmedel/foder i slutna behållare. Töm sopbehållaren ofta, den kan Innehålla mat eller frukt som lockar till sig insekter och andra kryp.
  • Ha så torrt och rent som möjligt i badrum och kök. Silverfiskar trivs ypperligt i en fuktig miljö.
Vägglöss

De är svåra att upptäcka eftersom det är en liten insekt som inte är särskilt aktiv på dagtid. Vägglusen sprider sig extremt lätt och kan snabbt etablera sig i lägenheten. De gömmer sig i lister, skarvar i tapeten eller till och med i insidan av madrassen.

Vägglössen är aktiva på natten och det är lätt hänt att man blir biten när man sover. De behöver blod för att kunna växa och lägga ägg och symptomen av ett bett är klåda, rodnad och svullnad. Det man kan tänka på för att förhindra risken av vägglöss är att tvätta kläderna ordentligt när man kommer hem får en semester. Vägglusen gömmer sig även i gamla möbler så var extra observant när du gör fynd i secondhandaffärer. Den sprider sig extremt lätt mellan oss människor och vårt bohag!

Misstänker eller har du problem med skadedjur är det viktigt att du så tidigt som möjligt informerar felanmälan på telefon 0221-250 25. Informera även din kundvärd.