Våra dotterbolag

Köpings Bostads AB ägs till 100% av Köpings kommun och är moderbolag till två dotterbolag.


Köpings Kabel-TV AB

I mitten av 80-talet ställdes krav på att ta in de nya kanalerna som distribuerades via satellit, något som inte var möjligt med dåtidens TV-antenner. De stora kabel-TV-bolagen Telia och Kabelvision var inte intresserade av de små orterna, utan hade fullt upp med Stockholm, Göteborg och Malmös utbyggnad. KBAB tog då beslutet i samråd med kulturnämnd och kommunstyrelse, att bygga ett eget kabel-TV-nät. Detta nät har under åren som gått kompletterats till ett riktigt stadsnät. Till skillnad från många andra nät har det byggts utan kommunala- statliga eller EU-medel.

Ett ytterligare argument för Köpings Bostads AB att koppla ihop alla fastigheter var att kunna driftövervaka förbrukning av vatten och värme.

Successivt har också ett stort antal privata hyresvärdar och villaägare anslutits till Köpings stadsnät och Köpings Bostads AB beslöt år 1991 att överföra hela verksamheten till ett helägt dotterbolag och Köpings Kabel-TV AB bildades. I slutet av år 2001 kopplades även Kolsvas tätort till Köpings stadsnät via en lång fiberkabel mellan orterna.

I början av 1990-talet påbörjades försök och experiment med dataöverföring över kabel-TV-nät mellan Köpings kommuns minidator AS400, med överföringshastigheter på 64 kbit/s. I mitten av 1990-talet utökades försöket att omfatta även kommunikation för privatpersoner av det då ganska okända Internet. Försöket slog väl ut och de första externa Internetkunderna anslöts omkring 1995. Därefter har efterfrågan på denna tjänst bara exploderat. Som en tilläggstjänst erbjuds idag även IP-telefoni.

www.koping.net


KBAB Service AB

Ett av 1994-års debattämnen inom kommunen var hur man på bästa sätt skulle effektivisera förvaltningen av sina fastigheter, t.ex skolor, daghem och förvaltningslokaler och fritidsanläggningar. Beslutet blev att samordna förvaltningen med KBAB’s fastighetsförvaltning för att därigenom hitta samordningsvinster och få ner kostnaderna för förvaltningen. På inrådan av bl.a revisorerna beslutade KBAB att lägga hela denna förvaltning i ett helägt dotterbolag, KBAB Service AB.

I januari 1995 var allt klart och ca 100 personer fick en ny arbetsgivare. KBAB Service AB förvaltar idag ca 164 000 m2. I vårt förvaltningsuppdrag ingår att  vi underhåller, reparerar, sköter drift, utvändig skötsel och städning av lokalerna.

Skriv ut E-post

svafsqarhyazeubebsbgcazh-CNhrcsdanlenettlfifrglkadeeliwhihuisidgaitjakokulvltmkmsmtnofaplptrorusrskslsoessuswthtrukurvicyyi