Motorvärmare

Använder du din motorvärmare på rätt sätt är det bra för miljön.

Nu när vintern har kommit på allvar är det bra för miljön om vi använder motorvärmare till våra bilar. Det är till och med bra för miljön att använda motorvärmare upp till 10 plusgrader men det förutsätter att inkopplingstiden inte blir för lång. Vid -15°C eller kallare behöver man inte ha motorvärmaren inkopplad längre än 1,5 timmar. Visar termometern runt 0° räcker det med en timme.

Det finns tidur till motorvärmare som automatiskt känner av utomhustemperaturen men de flesta har enkla tidur där man själv väljer inkopplingstid. Följ gärna tiden i tabellen för bästa miljöresultat.

Miljöeffekter och minskad bränsleförbrukning
Vid användande av motorvärmare minskar föroreningarna i avgaserna vid kallstart. Det är framförallt kolväten och cancerframkallande ämnen som minskar. Mätningar som har gjorts visar också att bränsleförbrukningen minskar vid kallstart om man använder motorvärmare. Vid en temperatur på -15° C minskar förbrukningen med cirka 1-1,5 dl om du kör en bil utan katalysator och kör du en bil med katalysator spar du 0,7 dl .

Undersökningen som visar på hur man bäst använder sin motorvärmare är genomförd av MTC AB som är ett dotterbolag till Svensk Bilprovning.

(Källa: Trafikverket, Energimyndigheten)

Skriv ut Email

svafsqarhyazeubebsbgcazh-CNhrcsdanlenettlfifrglkadeeliwhihuisidgaitjakokulvltmkmsmtnofaplptrorusrskslsoessuswthtrukurvicyyi