Grön bilkörning

Eco-driving - den gröna körstilen

Det finns en del vi som vi kan göra för att minska vår miljöpåverkan i trafiken, nämligen att använda oss av Eco-driving. Grön bilkörning innebär att man kör så att avsevärt mindre bränsle förbrukas. Man håller ett jämnt tempo i sin bilkörning och försöker undvika snabba inbromsningar och accelerationer. Det innebär också att inte stanna för länge på låga växlar utan snabbt nå högsta lämpliga växel. Låga motorvarv ger mindre bränsleförbrukning. Det är speciellt viktigt med grön bilkörning i tätbebyggda områden eftersom man ofta bromsar, stannar och accelerar, det gäller alltså att ha god framförhållning när man närmar sig en korsning.

Motorvärmare och garage
När man använder motorvärmare , eller har bilen i ett garage, under den kallare årstiden minskar utsläppen av avgaser och man spar bränsle.

Däcktryck
Bränsleförbrukningen ökar om det är för lite luft i däcken på grund av att rullmotståndet blir större. Mät lufttrycket med jämna mellanrum. Är det många passagerare eller om bilen är tungt lastad kan man öka lufttrycket.

Biltvätt
Tvätta helst bilen i automattvätt, det är det bästa för miljön då de mesta av föroreningarna inte hamnar i avloppsvattnet. Vill man tvätta bilen själv kan man göra det i en "Gör-det-själv-hall". Där finns det oljeavskiljare i avloppen och en anslutning till reningsverk.

 

 

Skriv ut Email

svafsqarhyazeubebsbgcazh-CNhrcsdanlenettlfifrglkadeeliwhihuisidgaitjakokulvltmkmsmtnofaplptrorusrskslsoessuswthtrukurvicyyi