Klimat

För 150 år sedan var den huvudsakliga energikällan som användes människan- och djurens muskelkraft tillsammans med vind- och vattenkraft.
Veden var det bränsle som användes för uppvärmning och matlagning. Värme och ljus fick vi då från elden.

Människans påverkan på klimatet

Energianvändningen har under de senaste tio åren ökat i allt snabbare takt, mycket på grund av den teknikutveckling som sker i samhället. Vid förbränningen av kol, olja, diesel och bensin bildas avgaser som innehåller koldioxid. När vi människor använder dessa fossila bränslen, kör bil och värmer upp våra hus, bidrar vi till att öka halten av koldioxid i luften. När det sker en ökning av koldioxidhalten i luften blir ”locket” som omger jorden tjockare. Det gör så att värmen stannar kvar på jorden, den kommer inte ut i rymden. Jordens medeltemperatur stiger vilket gör att glaciärer smälter, översvämningar och stormar drabbar olika delar av världen och det gör att många människor får sina hem förstörda.

Det är vår användning av fossila bränslen som gör att det sker en ökning av växthusgaser på vår jord. Vi människor bidrar till att förstärka växthuseffekten genom vårt sätt att konsumera och leva.

Klimatförändringar

Vi står idag för en stor utmaning att stoppa klimatförändringarna som sker här på vår jord. Det är inte ett hot som kommer från yttre rymden utan det är vi människor som orsakat klimatförändringarna genom att förorena luften med för mycket koldioxid och andra växthusgaser. Eftersom vi har startat klimatförändringarna så kan vi också göra något åt det och minska dem.

Vi tar ansvar

Köpings Bostads AB tar ett stort ansvar för att minska klimatförändringarna och arbeta för en hållbar utveckling genom att:
•    Byta ut tjänstebilar till biogas och elbilar.
•    Vid kortare transporter använda tjänstecykel/elcykel.
•    I våra dieselbilar och traktorer testar vi Bio HVO diesel som framställs av vegetabiliska oljor och slakteriavfall.
•    Minska energianvändningen i våra fastigheter.
•    Producera solel vid nybyggnationer.
•    Tillhandahålla miljöbodar så att våra hyresgäster kan sortera sitt hushållsavfall.
•    Informera våra hyresgäster/kunder så att de kan göra klimatsmarta val.


Solcellsanläggning på Spinnerigatan.

Klimatsmart

För att sluta slösa med energi och se till att använda den mer effektivt så krävs att alla människor ändrar attityd, beteende och arbetar för att minimera sin egen energianvändning både i hemmet, på arbetsplatser och skolor. Problemen är stora men vi har många möjligheter att tillsammans agera för att skapa hållbara lösningar.

Testa dig här hur klimat smart är du?

Skriv ut Email

svafsqarhyazeubebsbgcazh-CNhrcsdanlenettlfifrglkadeeliwhihuisidgaitjakokulvltmkmsmtnofaplptrorusrskslsoessuswthtrukurvicyyi