Brandsäkerhet

Det finns mycket som vi tillsammans kan göra för att hindra att en brand ska uppstå och även hur vi ska agera om olyckan skulle vara framme. Varje år omkommer omkring 120 personer i Sverige i samband med en brand. Många av bränderna sker i flerbostadshus. Om det hade funnits en brandvarnare installerad i bostaden hade många av dessa personer överlevt. En brandvarnare reagerar på den farliga röken och skickar en varning till dig, framförallt är det ett bra hjälpmedel när du sover och är som mest försvarslös. Men det finns även andra saker som är till stor hjälp om olyckan skulle vara framme.

– Jag rekommenderar alla att införskaffa fler brandvarnare i hemmet, en brandvarnare täcker ungefär 60 kvadratmeter. Bor du i två plan så ska du ha en på nedre och en på övre plan. En brandfilt och brandsläckare är också bra att ha i sin bostad. Dessa är inte dyra i inköp och är till mycket stor hjälp om en brand skulle uppstå i lägenheten, säger Mats Forsberg som är avdelningschef på Västra Mälardalens Räddningstjänst.

Alla lägenheter inom KBAB:s bestånd har en brandvarnare installerad i bostaden. Om den slutar att fungera finns det en ny att hämta kostnadsfritt i kundcenter.

TRAPPHUSEN
Niina Koskinen som är brandskyddsansvarig hos oss förklarar att det är vanligt förekommande att det finns brandfarliga saker i trapphusen. Alla är nog inte medvetna om vilka konsekvenser det kan få.

–Trapphuset är en viktig utrymningsväg. En brand där kan få svåra konsekvenser. Därför måste det hållas rent från brännbart material som barnvagnar, tidningar, sopor med mera. Dessa saker ökar risken för anlagda bränder i trapphusen. Det får heller inte finnas saker som hindrar räddningstjänstens väg in eller hyresgästernas väg ut, berättar Niina.

Mats Forsberg berättar att varje sekund är viktig,

– Det får inte finnas något som kan hindra vår väg fram till branden, det kan vara svårt att navigera i ett rökfyllt trapphus och skulle vi hindras av saker som är i vägen kan det bli ödesdigert. För att kunna genomföra ett effektivt släckningsarbete måste framkomligheten på området vara god. En stegbil som ska hjälpa folk från balkongerna får absolut inte hindras av felparkerade bilar.

VAD GÖR JAG OM DET BRINNER?
Brinner det i din egen lägenhet och du inte har förmågan att släcka den, ta dig snabbt ut och stäng igen ytterdörren så att branden och den giftig röken inte sprider sig, larma 112! Brinner det hos någon annan i fastigheten och trapphuset är rökfyllt stanna inne i din lägenhet. Röken är väldigt tät och livsfarlig att andas in. Röken tillsammans med mörkret i trapphuset gör det väldigt svårt att hitta ut och använd aldrig hissen för att ta dig ut. Ytterdörren till lägenheten kan stå emot en brand i upp till 60 minuter. Larma 112 och vänta på deras instruktioner.

Skriv ut E-post

svafsqarhyazeubebsbgcazh-CNhrcsdanlenettlfifrglkadeeliwhihuisidgaitjakokulvltmkmsmtnofaplptrorusrskslsoessuswthtrukurvicyyi