Återvinn julen

Det blir mycket avfall under julhelgen och vi vill att alla hjälps åt att sortera rätt så att utrymmena i våra kärl räcker till.

Recycla julmaten
Resterna efter julmaten har ett liv även efter annandagen. Passa på att laga något enkelt och lättlagat av det som blivit över. Gör en omelett eller köp en färdig pizzabotten och fyll med de rester som du har. Blir det mycket julskinka över skär i mindre bitar och frys in eller använd i paj eller pastarätter. De flesta livsmedel håller lite längre än vad bäst före datum anger om de förvaras på ett bra sätt. Matrester som ej går att använda placeras i den bruna kompostpåsen.

Kartonger och papper
Flera av våra miljöbodar har kärl för kartong och wellpapp. För att alla kartonger ska rymmas i våra kärl under julhelgen är det viktigt att:
•  Töm wellpapp/kartonger på frigolit, plast med mera.
•  Platta till wellpappkartongerna så de inte tar så stor plats i kärlet.

Papper placeras i kärl för pappersinsamling. Snören läggs i brännbart avfall. Många julklappspapper är fina så spar gärna och återanvänd dessa längre fram. Du kan också enkelt göra dina egna juldekorationer i granen med gamla julklappspapper. Använd pepparkaksformar som mallar.

Julgranen
Julgranen ska inte ställas i våra miljöbodar utan ska lämnas till återbruket. Den ska läggas i deras container för trädgårdsavfall.


 

svafsqarhyazeubebsbgcazh-CNhrcsdanlenettlfifrglkadeeliwhihuisidgaitjakokulvltmkmsmtnofaplptrorusrskslsoessuswthtrukurvicyyi