Hyra ut i andra hand

Har du planer på att hyra ut din lägenhet i andra hand? Glöm inte bort att du måste få ett godkännande från oss som hyresvärd först.

Ska du inte bo i din lägenhet under en period kan du hyra ut den i andra hand, till exempel om du tillfälligt ska jobba eller studera på annan ort (minst 8 mil eller 1,5 timmes resväg, enkel väg). För att få hyra ut lägenheten i andra hand krävs ett godkännande från oss som hyresvärd. Uthyrningen medges för högst ett år i taget och maximalt i två år. Att hyra ut sin lägenhet i andra hand utan samtycke från oss leder till att du blir uppsagd från lägenheten. Tar du dessutom ut högre hyra kan du dömas till böter eller fängelse i upp till två år.

Skäl till ansökan kan vara

  • Studier vid annan ort
  • Jobb på annan ort
  • Ålder eller sjukdom
  • Prova på samboförhållande (max 1 år)

Ansökan

Lämna in en skriftlig ansökan tillsammans med den som ska hyra lägenheten, ansökan lämnas eller skickas till personalen på uthyrningen. Du behöver också ange skäl till andrahandsuthyrningen samt bifoga handlingar som styrker det, till exempel arbetsgivarintyg, studieintyg eller folkbokföringsuppgifter. Ansökan behandlas inom fyra veckor.

Blankett: Ansökan om andrahandsuthyrning
Mejladress till uthyrningen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vem har ansvaret för lägenheten?

Det är viktigt att känna till reglerna som gäller vid andrahandsuthyrning och vem som ansvarar för vad. Det är förstahandshyresgästen som har ansvaret för lägenheten under uthyrningen. Förstahandshyresgästen är bland annat ansvarig för att hyran betalas i tid samt om det uppkommer skador i lägenheten eller störningar som behöver debiteras. Därför är det bra att upprätta ett hyresavtal sinsemellan, där det tydligt framgår hur ansvaret ser ut mellan parterna.

Hör gärna av dig till oss på uthyrningen vid frågor, telefonnummer 0221-250 30.

andrahandsuthyrning Hyra ut i andra hand | Köpings Bostads AB

KÖPINGS BOSTADS AB

Besöksadress: Sveavägen 18
Postadress: Box 13, 731 21 Köping
Telefon: 0221-250 25
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Välj språk

Copyright © 2021 Köpings Bostads AB. 
Alla rättigheter reserverade.

Webbdesign: Underbase Media AB