Skip to main content

Innanförskapslinjen - Ett framgångsrikt program för att bekämpa utanförskap

Upptäck hur vårt projekt gör skillnad i samhället och hjälper personer till en sysselsättning.

Som en del av vårt trygghetsarbete har vi skapat ett utvecklingsprogram som riktar sig till personer i utanförskap. Syftet med vårt projekt är att människor i utanförskap ska ha möjlighet att prova på ett nytt yrke, känna sig behövda och få kännedom hur det fungerar på en arbetsplats. Vi vill bidra till att fler i Köpings kommun får en sysselsättning. Vi kallar detta program för innanförskapslinjen.

-    Innanförskapslinjen är vårt praktikprogram som riktar sig mot människor i utanförskap. Det kan till exempel vara att man har haft en skada, varit sjukskriven, saknar gymnasiekompetens eller inte lärt sig språket. Tanken är att vi ger möjligheten att få komma in i arbetslivet och få en sysselsättning i form av praktik, berättar Yasin Ekiz som idag är arbetsledare för kundtjänst på KBAB men tidigare hade ansvaret för innanförskapslinjen.

Ett steg närmare arbetsmarknaden

Innanförskapslinjen har funnits sedan 2018 och har hjälpt många att komma in på arbetsmarknaden. Flera av praktikanterna har även fått en tillsvidareanställning hos KBAB. 

-    Vi har samarbetat mycket med kommunen, Lernia och Kunskapscompaniet. Tidigare var det arbetsförmedlingen men det försvann på grund av nedskärningar.

Hur går det till när en praktikant tas in?

-    Det var lite annorlunda med arbetsförmedlingen, men sista tiden har kommunen, Lernia och Kunskapscompaniet plockat ut kandidater som de tror passar till våra platser. Efter det håller vi en intervju med de utvalda och känner efter om det känns rätt och personen verkar intresserad. 

Praktiken är tre månader per omgång och intagningarna sker på våren och hösten. Förutom det rent yrkesmässig så får praktikanten även kunskap om hur man gör när man bor i en lägenhet, hur man söker och får en lägenhet, vilka krav man kan ställa på sin hyresvärd samt vilka skyldigheter man har som hyresgäst. 

-    Vi håller information om vad som sker när man flyttar in och ur våra lägenheter och vi informerar kring vårt miljöarbete. Inom ramen för praktiken har vi även en Boskola för våra praktikanter, säger Yasin.

Vidare informeras också praktikanten om vilka rättigheter och skyldigheter de har som medarbetare.

Från innanförskapslinjen till anställning

En av de personer som har gått hela vägen från innanförskapslinjen till en tillsvidareanställning hos oss på KBAB är Andreas Palo. Andreas drabbades, på sitt förra arbete, av diskbråck i nacken och en lång rehabilitering väntade.

-    Jag kunde inte ens bära en påse med mjölk utan att det ledde till migrän, berättar Andreas.

När Andreas väl var tillräckligt återställd för att kunna arbeta erbjöds han en praktikplats som fastighetsskötare på KBAB genom Kunskapscompaniet. Inom bolaget har han sedan fått testa på flera olika områden innan han till sist erbjöds en fast anställning på KBAB service.

-    Jag har varit runt överallt verkligen och träffat nästan alla som jobbar på KBAB. Alla har varit enormt positiva och om det är något du inte kan så får du hjälp. Jag har alltid fått en perfekt uppbackning.

Hjälp av handledare

Under hela projektet har Andreas haft tillgång till olika handledare som har hjälpt honom och han betonar hur måna KBAB har varit att han ska må bra och få rätt utbildning.

-    De är väldigt duktiga på att utbilda sin personal och man lär sig väldigt mycket. Men det är också en grupp som är väldigt måna om varandra. Du får ha en dålig dag och har du det så ställer de upp och hjälper dig. 

Andreas är bara ett av många exempel på personer som har varit en del av innanförskapslinjen och som sedan kommit ut i arbete. Totalt har KBAB haft 51 praktikanter och 31 av dem har sedan gått vidare till någon form av jobb.

-    Jag tycker det är kul att få hjälpa människor ut i arbetslivet och att de får känna sig behövda. Det är något som jag älskar med mitt jobb, att få hjälpa människor som behöver det, avslutar Yasin.

Vi på KBAB är stolta över vårt projekt och hoppas kunna inspirera andra till att göra ett liknande arbete.

  • Träffar: 1476